lauantai 4. maaliskuuta 2017

Pokaa poka...

Ikkunasavotta jatkuu, mutta tahti alkaa selvästi parantumaan. Edellisessä viikonlopussa syntyi la-su kaksi pokaa kittauskuntoon. Nyt on kahdessa päivässä valmistunut neljä pokaa kitattuna ja kaksi toiseen kertaan maalattuna. Lopputulemana äkkiseltään laskettuna 10/72 ikkunanpokaa alkaa olemaan kuivumisia vaille valmiita - ei paha rasti siis ollenkaan kun aikaa onkin toukokuulle 2018.

Väliin mahtui tänäänkin yksi keskussairaala reissu, kun isäntä onnistui saalistamaan maalinpalasen silmäänsä suojalaseista huolimatta. En tiedä mihin elmukelmuun hänen päänsä pitäisi kääriä, ettei kaikki oravaa pienemmät osuisi aina silmään?



Vastaavan kitin valmistusmestarin tehtävää hoiti kuitenkin isäntä. Perinteisen liitukitin valmistus on varsin yksinkertaista. Ainesosia on kaksi liitujauho ja pellavaöljyvernissa. Ensimmäisen erän liitujauhoa ostimme taideliikkeestä ja sielä sitä ei myyty kuin kilon pusseissa. Nyt kuitenkin liitujauhoa löyti myös ihan normi rautakaupan valikoimasta 3kg pusseissa huomattavasti edullisempaan hintaan. Kittiähän toki myydään myös ihan valmiina, mutta meillä mennään nyt ihan perinteisin konstein.


Kitin valmistamisen ainut haaste on sopiva jäykkyys, mutta tähänkin tekniikan kehittyminen auttoi paljon. Mikäli kitti on hieman jäykempää sorrttia on kätevämpi pyöritellä siitä pötköjä, jotka sitten muotoilee kittiveitsellä ja jos aines on hieman löysempää toimii kittiveitsi suoraan näppärämmin levittäjänä.




Hyvän työasennon löytäminen on kovin haasteellista, niskat ja selkä meinaa joutua jäkkiin ihan väkisin.  Kitti vaatii kahdenpäivän kuivumisen ennen kun päälle voidaan maalata




Kuivumassa olevia ikkunanpokia on meillä nyt sitten ihan joka paikassa. Kittien kuivaminen ei onneksi vaadi auringonvaloa eikä laakakuivatusta.


Maalina meillä on perinteinen Virtasen maalitehtaan 4öljyn ikkunamaali. Mielestäni hyvä valinta koska vaikuttaa siltä, että kaksi maalauskerrosta riittää vallan mainiosti. 



Maalauspuuhaan ostin erityisen laadukkaan siveltimen ja lyhensin siitä vielä sentin verran harjaksia. Maalaus tehdään noin millin kittausrajasta lasinpintaan eli maalarinteippiäkin vielä tarvitaan. 

Lopputulokseen voin sanoa olevani kohtalaisen tyytyväinen. Alla olevat ikkunat on nyt tältä ensimmäiseltä puolelta maalattu kahteen kertaan. Vielä menee siis ainakin kolme viikkoa ennen kun takaisin ikkunaan päätyvät, koska toinen puoli on vielä maalaamatta. Mistä saataisiin lisää valoa, että kuivuminen nopeutuisi?



Tuvan ikkunasta lisävaloa ei ainakaan kotvaseen ole odotettavissa, kun sisäikkunoiden tilalla on finnfoamit. Kuivattelupaikkoja on siis etsittävä toisista huoneista ja koko huusholli on siis hyrskyn ja myrskyn, mutta eihän tuo mitään uutta ole.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti